Wereld Prematuren Dag

💜Het verhaal achter de Paarse Muisjes! 💜

 Een wens van Lindy Prins, mede-initiatiefneemster Veer-Krachtige Ouders.  

 

Ik weet het nog goed. Het was op een dinsdagavond na een bijeenkomst die ik één keer per maand vrijwillig verzorg voor ouders in een ziekenhuis in Den Haag. Ik lag te woelen in bed. Meestal kom ik na deze avonden niet direct in slaap.

 

“Beschuit met Paarse Muisjes!” 

 

Wauw, dat is cool! En tegelijk zo simpel. In mijn hoofd maak ik dit geweldige idee meteen kleiner. Wat mooi, de originele roze en blauwe muisjes samenvoegen naar paars (de kleur die symbool staat voor vroeggeboorte). Voor al die ouders die te maken hebben (gehad) met een vroeggeboorte of ander complex geboorte verhaal. Om zo een hart onder de riem te steken.

Wauw! Nu kan ik niet meer slapen!

                       Yasmin Hargreaves Photography

 

Wij hebben bij de geboorte van onze kinderen geen beschuit met Muisjes gekregen. Beschuit met jam en met hagelslag tussen de kolfbeurten door, dat wel. Ik mocht in het ziekenhuis zelf kiezen uit het assortiment, maar beschuit met muisjes? Nee. Het is ook niet in me op gekomen. Je leeft in een cocon als je kind te vroeg geboren wordt. Sowieso als je voor het eerst ouder wordt,  heeft dat zo’n enorme impact. En dan is je kind er ineens veel vroeger, met alle gevolgen van dien.

Je leeft in een rollercoaster. Je gevoelens en gedachten gaan alle kanten op en tegelijk leef je in het moment. Niet wetende wat er komen gaat. Angst maakt onderdeel uit van je bestaan. Je zit volledig in de overleving.
Beschuit met muisjes? Heb ik wat te vieren? Natuurlijk was ik heel dankbaar en trots dat ons kindje er was, maar de geboorte vieren… ik durfde niet. En beschuit met muisjes? Het kwam niet eens in me op. Na maanden heb ik ze mondjes maat uit durven delen, want veel bezoek wilde ik nog niet ontvangen.

Pas een paar weken na de geboorte van ons tweede prematuur geboren kindje, kreeg ik van de kraamverzorgende (uitgestelde kraamzorg) een beschuit met roze muisjes. Ik voelde mij echt even moeder in een kraambed. Terwijl ik alweer weken onderweg was. Dat moment kon ik echt even genieten als een “gewone” moeder, die even in de watten werd gelegd, omdat onze dochter geboren was!

Dit moment wensen wij van Veer-Krachtige Ouders voor alle ouders. De geboorte vieren van je kindje(s). Even stilstaan bij zoiets bijzonders! Op zo'n ogenschijnlijk simpele manier: beschuit met Paarse Muisjes. Toch kan dit zoveel betekenen als niets verder normaal lijkt te gaan.

Waarom paars? De kleur paars staat voor gevoeligheid, uitzonderlijkheid en symbool voor vroeggeboorte. Jaarlijks op 17 november is het Wereld Prematuren Dag en kleuren gebouwen en afdelingen in ziekenhuizen in deze mooie kleur. Een dag waarbij we stilstaan bij vroeggeboorte en wat dit doet met het gehele gezin.

 

Hoe mooi zou het zijn als alle ouders die te maken hebben met een complex geboorteverhaal die dag Paarse Muisjes krijgen! Wij vinden het belangrijk dat alle ouders die hiermee te maken hebben even in het zonnetje  worden gezet.

 

Wij realiseren ons dat er ook ouders zijn die een kindje zijn verloren. Ook deze ouders willen wij graag (als zij dit ook willen) deze Muisjes aanbieden. Ook hun kindje doet er toe. Is dit bij jullie het geval? Weet dan, dat jullie een pakketje speciale geboortemuisjes ontvangen, als je hier behoefte aan hebt. Als herinnering aan jullie prachtige zoon/dochter. Heel veel liefs.💜

 

Liefde, (h)erkenning en een hart onder de riem, dat is wat wij met deze Paarse Muisjes willen overbrengen. Jouw kindje(s) doet ertoe. Jij als ouder doet ertoe.

 

Onze speciale dank gaat uit naar De Ruijter van Kraft Heinz.

Bedankt dat jullie ons gezien en gehoord hebben! Want dat is waar wij ons met Veer-Krachtige Ouders zo voor inzetten. "Ouders zien en horen!"

 

Daarnaast kunnen we deze Paarse Muisjes niet aanbieden zonder hulp van:

 

Dank jullie wel!